Winter collectie

geplaatst in: Blog, Uncategorized | 0

De winter komt er weer aan!!!

 

Wees voorbereid met een een van onze winter- en fleecedekens.

Maar ik heb nog een paar hele goede dekens liggen, hoor ik je al denken. Maar als eigenaar van een pony, zeker in het geval van een ondeugend shetje kan je er nooit genoeg hebben. Dus neem zeker eens een kijkje in onze voorraad.

 

Maar wanneer heeft een paard eigenlijk een deken nodig?

Als het koud word toch?

Maar nee zo simpel werkt het helaas niet. Paarden kunnen van naturen prima tegen kou. Maar we scheren vaak ons paard waardoor hij zich niet meer goed genoeg zelf kan warmhouden. Zo’n geschoren paard zal dus is de meeste gevallen al snel een deken nodig hebben als het weer wat kouder of regenachtiger word.

 

Maar wat als je paard (dit jaar) niet geschoren is?

Is hij voorgaande jaren wel geschoren of heeft hij in de winter altijd met deken op gestaan? Dan is het belangrijk om goed te kijken of hij voldoende wintervacht aanmaakt. Omdat het paard het niet meer gewend is om zichzelf warm te houden is de kans groot dat hij moeite zal hebben zelf warm te blijven. Hij kan meer gaan eten (zorg dus voor voldoende hooi of gras) zodat hij meer energie (warmte) heeft. Mocht dit niet voldoende helpen dan gaan de haren overeind staan, zo ontstaat er een luchtlaag tussen de haren die voor extra isolatie zorgt. Als hij het nog steeds koud heeft dan kan hij gaan trillen / rillen. Raak niet gelijk in paniek als dit gebeurd! Zeker de eerste keer zonder deken na lange periode met deken is dit normaal en zal het meestal na een tijdje vanzelf weggaan.

Mocht het trillen nou niet weggaan dan is het verstandig om toch een deken te overwegen.

 

Heeft je paard nog nooit een lange periode een deken op gehad, of geschoren geweest?

Dan is de kans groot dat hij prima zonder deken de winter door komt. De meeste paarden vinden dit koudere weer beter te doen dan de hitte in de zomer want de ideale temperatuur voor een paard licht tussen de 15 en -5. In de winter maken ze een mooie wintervacht aan die hen goed warm houd en regen, sneeuw en wind buiten houd. Mocht hij nou veel zweten dan kan je altijd na het rijden een zweetdeken op doen om te zorgen dat hij niet te snel afkoelt.

 

 

Welke deken heb ik nodig?

Staldeken; Een staldeken is ideaal voor, je raad het al, op stal. Deze dekens zijn niet waterdicht en dus alleen geschikt voor op stal. Eventueel kan je het ook voor buiten gebruiken als je er een regendeken overheen doet.

 

Een regendeken; Deze deken beschermt het paard alleen tegen de regen en geven dus geen warmte.

 

Een winterdeken; Deze deken beschermt het paard tegen regen is gevoerd dus houd uw paard ook warm. De dikte van de deken verscheelt erg. Hoe dikker de deken hoe warmer hij is.

 

Een onderdeken; Deze deken gebruik je onder een andere deken. Meestal een winterdeken of regendeken. Hierdoor kan je makkelijk inspelen op de wisselende temperatuur. Daarnaast kan je hem ook wassen in een normale wasmachine en hoef de winter- / regendeken minder vaak gewassen worden. Daardoor slijt de waterdichte laag minder snel.

 

Zweetdekens; Deze deken is vaak gemaakt van fleece of microvezel en neemt het vocht op en voert het daarna snel weer af. Daarom is deze deken ideaal om te gebruiken na het trainen, wanneer je paard heeft gezweet, of na het wassen.

 

Een zomerdeken; Dit is een luchtige, lichte deken voor in de zomer. Deze worden waak gebruik voor bescherming te de uv-straling of om je paard schoon te houden.

 

Vliegendeken; Dit is een dunne, fijnmazige deken waardoor je paard minder last heeft van vliegen en muggen.

 

Eczeemdeken; Deze deken dekt het lichaam en de hals van het paard volledig af met een luchtige, katoenen stof. Hierdoor voorkom je dat je paard gestoken word door muggen en vervolgens last krijgt van zomereczeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *